El passat dilluns 14 de gener els alumnes del batxillerat científic vam visitar les instal·lacions del sincrotró ALBA on ens van explicar el funcionament i la seva fonamentació física.
Bàsicament, es tracta d’un accelerador d’electrons que permet produir llum d’ampli espectre, des de Infraroig fins a Raigs X molt potents i brillants. Aquesta llum s’utilitza per entrar dins la matèria a nivell atòmic-molecular i comprendre les propietats de molècules. Això té aplicacions en nous materials, fàrmacs, estudi de cèl·lules tumorals, virus, indústria alimentària, química, física, etc.
Després d’haver dinat en el campus de la UAB vam realitzar una visita al CRAG, centre de recerca agrogenòmica. La cap de servei d’agrogenòmica ens va mostrar els hivernacles de la planta superior i els laboratis d’expressió gènica i seqüenciació de DNA.

Ens va explicar com l’encreuament direccionat a nivell genòmic permet investigar noves plantes resistents a la sequera o a les plagues, entre altres coses. Vam quedar sorpresos del nivell de precisió nanoscòpic dels aparells d’anàlisi actuals respecte als de fa nomès 6 o 7 anys.

Ens va semblar com entrar en una pel·lícula de ciència ficció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *