La Wiam i l’Asmae són 2 alumnes de nova incorporació que van arribar sense entendre ni parlar el català. Gràcies al seu esforç, amb poques setmanes han pogut escriure aquesta carta de presentació que volen compartir amb tots.

Hola el meu nom és Wiam. La meva nacionalitat és marroquina. Tinc 16 anys. He viscut a la ciutat d’Azrou des de la meva infància amb la meva àvia mentre la meva mare treballava a Espanya; i he anat a una escola pública.
A Espanya, tots els professors són bons i tots els meus amics m’han ensenyat llocs bonics de la bonica ciutat de Lleida i de la ciutat turística de Tarragona, on hem passat les vacances. El primer dia d’institut va ser un dia difícil per a mi: vaig plorar i tenia por, però quan vaig entrar
vaig conèixer una amiga, l’Asmae, que anava a la mateixa classe i ens seiem juntes. Juntes vam conèixer els amics de classe i els professors, que ens ensenyen la llengua catalana i també la resta de matèries. Es preocupen molt per nosaltres. Per això, els vull agrair que posin tant interès en nosaltres, i també vull agrair a la Hafsa que m’ha ajudat molt.
Professor Sílvia
Professor Anna
Professor Erola
Professor Pili
Professor Dolors
El canvi entre el Marroc i aquí és en les matèries (ciències, física, tecnologia, informàtica, educació física).
Al final espero aprendre català i castellà i acabar aquest any amb èxit i serietat i acabar els meus estudis amb bones notes.


Hola! El meu nom és Asmae, tinc 16 anys i  sóc una noia marroquina. Tinc un germà que es diu Aimrane.  Visc a la Pobla de Segur amb el meu pare, la meva mare i el meu germà. Sóc aquí des de fa gairebé 4 mesos. Sóc estudiant de 3r d’ESO a “ l’institut de La Pobla de Segur“. Com a esport, m’agrada el bàsquet  i també m’agrada llegir i escoltar música. En primer lloc, vaig decidir parlar sobre el sistema educatiu al Marroc: sobre l’estratègia, els graus i els exàmens.

Cada país té un sistema educatiu escolar i la seva estratègia. Al Marroc, els professors són bells mestres perquè els professors diuen als estudiants que no els agrada l’escola, que surten de casa només per jugar i perdre el temps, i que l’escola és difícil si no es pren seriosament.

Les notes o punts dels exàmens, m’adono que els punts aquí estan sobre 10 ( 10/10 ; 5/10 ; 3/10 ). D’altra banda, a Marroc, si que tenim 10 però només a l’escola. A l’ESO i Batxillerat tenim les qualificacions de 20.

Exàmens, tenim exàmens trimestrals com aquí, però tenim altres exàmens finals en 3 anys. El primer és a 3r d’ESO , en dues vegades , un al mes de gener i l’altre al mes de juny; el segon, és el primer any de batxillerat, només en tenim un al mes de juny ; i el tercer és al segon de batxillerat , també només un examen i també al mes de juny.

Al Marroc tenim 8 hores al dia de classe; o 5 o 6 hores que canvia d’un any a l’altre i una classe i una altra. D’altra banda aquí 6 hores sempre i en tots els anys.

Quan vaig arribar aquí, vaig plorar molt perquè em va resultar difícil viure en un altre país . Però ara prefereixo ser aquí, la gent és molt agradable i els professors també. Encara que no parlo català, però m’encanten totes les persones sense parlar.

Em sembla que el sistema escolar és simple, perquè  entens una  mica de matemàtiques i socials i el català amb les professores Sílvia, Anna i Dolors .

Dia rere dia puc parlar i entendre tot el que he sentit.

El paisatge, la natura, els jardins , les cases i les seves estructures, tot és molt bonic. Per això, m’encanta viure aquí , però les vacances vull viatjar al Marroc.

I ara he de donar les gràcies a tots els professors de 3r d’ESO : Sílvia-Erola-Anna-Dolors-Pili-David-Victor i tots els altres mestres i estudiants, especialment a la Hafsa pels seus esforços.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *