Institut de la Pobla de Segur amb col·laboració amb l’Ajuntament de la Pobla de Segur.

 Accedeix a la galeria d’imatges.

Notícia a Pallars Digital

Els alumnes de 1r de Batxillerat  i de tecnologia de 4rt de la ESO de l’Institut de la Pobla de Segur, han executat la iniciativa proposada per l’Ajuntament de la Pobla de Segur de plantar plantes en un indret del municipi. Aquesta iniciativa s’ha aprofitat per treballar a l’aula la consciència ambiental i la salut, continguts que han sigut vertebradors per elaborar el llistat de plantes.  Les plantes escollides, totes elles, tenen propietats  medicinals i la gran majoria són comestibles. D’aquesta manera, els humans, un cop més, traiem profit dels vegetals. No només ens brinden recer, oxigen i aliment, també ens aporten salut.

Les plantes capten CO2, gas responsable, entre d’altres, del canvi climàtic i que degut a certes activitats antròpiques, està augmentant de manera exponencial la seva concentració a l’atmosfera. Les plantes també aporten importants i essencials nutrients per a la dieta i a més a més, les plantes que s’han plantat al costat de la petanca, tenen propietats medicinals, això no significa que curin, sinó que ajuden al cos a curar-se. Tot seguit es presenta un llistat elaborat per la Família Pàmies que relaciona la part del cos o afecció en la que la planta hi pot tenir efectes:

 

Farigola comú (Thymus vulgaris) Anèmia, obesitat, constipats, digestiva, depurativa de sang, depurativa intestinal, artrosis, artritis.
Menta piperita (Mentha piperita L.) Sistema nerviós, constipats, digestiva.
MariaLluïsa (Aloysia citrodora) Sistema nerviós, digestiva.
Berruguera / Celidonia (Chelidonium majus)

 

Paràsits, antitumoral, afeccions a la pell, per als ulls, pedres renals i biliars.
Aloe vera Paràsits, antitumoral, antiinflamatòria, obesitat, afeccions a la pell, per a picades d’insectes, per als ulls, digestiva, depurativa de sang, depurativa intestinal, depurativa fetge, depurativa ronyó, artrosis, artritis, pels cabells.
Verdolaga (Portulaca oleracea) Paràsits, antiinflamatòries, constipats, dolor, diabetis, depurativa de sang
Lavanda dentada (Lavandula dentata) Sedant, digestiva, calmant, analgèsica, vermífuga (cucs i paràsits intestinals) antiinfecciosa, cicatritzant.
Romer (Rosmarinus officinalis) Constipats, dolor, depurativa fetge, artrosis, artritis, sistema muscular.
Estevia (Stevia rebaudiana) Hipoglucèmica, regeneradora/estimulant de les cèl·lules pancreàtiques, hipocolesterolemiant, diürètica, normotensora, antioxidant, digestiva, ansiolític en tractaments de obesitat, antibacteriana, prevenció de la caries.
Kalanchoe Daigremontiana    (Kalanchoe daigremontiana) Analgèsica, antial·lèrgica, antihistamínica, antiinflamatòria, antitumoral, antiulcerosa,  antibacteriana, antifúngica i antivírica, antitèrmica, immunosupressora (suprimeix algunes cèl·lules del sistema immune) immunomoduladora (modula algunes cèl·lules immunes hiperactives) relaxant muscular, insecticida.
Calèndula (Calendula officinalis)

 

Digestiva, diürètica, hepàtica, colagoga, colerètica, antitumoral, fungicida, antihelmíntica(cucs intestinals) emmenagoga, antisèptica, cicatritzant, emol·lient, bactericida, berrugues.
Dermo-protectora, vulnerària.
Lepidium latifolium Redueix l’oxalat càlcic als ronyons, dissol els petits depòsits de calç que es poden formar al oïda, diürètica, aperitiva, tònica estomacal.  Ús extern, antiinflamatori.
Salvia officinalis (Salvia officinalis)

 

Antisèptic bucal, gingivitis, halitosis, úlceres bucals, amigdalitis, estomatitis, faringitis, bactericida. Digestiva, tònica, estimulant i alhora sedant, digestiva i carminativa (antiflatulent) reconstituent, regulador menstrual i menopausa. Hiperhidrosi i hipoglucèmia.
Hipèric (Hipericum perforatum)

 

Depressió, incontinència urinària, activitat antidepressiva i antiviral, capacitat fotosensibilitzant, antibactericida, ansietat, nerviosisme, dermatitis, lesions cutànies, cremades, esgotament, climateri o síndrome premenstrual, antiinflamatori (externament per ferides i nafres).
Sajolida (Satureja montana)

 

Antisèptica, aperitiva i digestiva.  Expectorant, bronquitis, faringitis, laringitis, Tònica en general, adequada per astènia, debilitat i cansament crònic, estimulant intel·lectual i de les glàndules suprarenals la qual cosa es considera estimulant sexual.
TULSI (Ocimum tenuiflorum-sanctum)

 

Diabetis, antiradiactiva, estrès, al·lèrgies.

 

Saüc (Sambucus nigra)

 

Diürètica, laxant, diaforètica. Activa la motilitat intestinal, la desintoxicació, la sudoració i la secreció de mucosa. Eficaç amb virus de la grip i constipat.

 

Agraïm, des de l’institut de la Pobla de Segur aquesta iniciativa, sufragada per l’Ajuntament de la Pobla de Segur,  que ha permès portar a terme una acció local, amb beneficis ambientals i, per tant, socials. Els alumnes a més a més de fer la plantada, han embellit els materials extrets de la deixalleria, que fan de testos. Agraïm també al Consell Comarcal la cessió del material i a la Ferreteria Lloan per ficar-nos totes les facilitats alhora de fer les compres del material necessari.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *